Delimitarea teritoriului SDL și întocmirea planului

Teritoriul SDL delimitat la nivelul Municipiului Galați, cuprinde trei zone urbane marginalizate și o zonă urbană funcțională. Delimitarea acestuia a fost făcută astfel încât acesta să aibă un caracter coerent și omogen.

Delimitarea teritoriului Strategiei de Dezvoltare Locală (SDL).

În Teritoriul analizat au fost identificate trei zone urbane marginalizate și o zonă funcțională care include instituții și obiective sociale, educaționale, unități medicale, centre comerciale și piețe, cât și zone pentru petrecerea timpului liber, frecventate cel mai mult de locuitorii zonelor identificate. Delimitarea teritoriului a fost făcută astfel încât să se asigure cartierul unitar și funcțional din punct de vedere social, economic și demografic al acestuia.
Identificarea și delimitarea celor trei zone marginalitate a fost realizată în cadrul Studiului de Referință și Analizei diagnostic a teritoriului SDL.

Principalele caracteristici geografice
Teritoriul SDL este amplasat înspre gurile de vărsare ale râurilor Siret ( Sud) și Prut (Nord și Nord-Est) în fluviul Dunărea (Sud și Sud-Est), incluzând și Lacul Brateș (Nord). Teritoriul SDL este constituit dintr-o Zonă Funcțională și 3 ZUM ce sunt cuprinse în evoluția urbanistică a Municipiului Galați, fiind delimitat față de teritoriul Municipiului Galați astfel: Începe din zona Portuară, urcă pe Calea Prutului și Str. Sânzienelor, Str. Macului, Str. Tunetului, înconjură teritoriul agricol de langa plaja Brateș, coboară pe Str. Sulfinei și Str. Privighetorii, continuă pe Str. Malul Brateș, Str. Traian, Str. Dumbrava Roșie, Str. Arcașilor, Str. Ștefan cel Mare, Bulevardul George Coșbuc, trece perpendicular cu Drumul de Centură pe lângă Cimitirele Ștefan cel Mare și Filești, trece pe lângă liniile de cale ferată, continuă pe Str. Garofiței, E584, ajunge până la Siret și înconjoară terenul de Paintball Galați până ajunge pe Bulevardul Galați, urcă pe Str. Oțelarilor, și Str. Brăilei, coboară pe Str. Costache Conachi și Leminoriștilor, urcă pe Str. Stadionului, înconjoară cartierul MICRO 16, continuă pe Str. Combinatului, Piața Energiei, Bulevardul Basarabiei, coboară pe Str. General Ioan Dragalina, Str. Mărăști, Str. Gheorghe Doja, Str. Crizantemelor, Str. Morilor, Str. Brăilei, Str. Română, Str. Ion Luca Caragiale, ajunge iar pe Str. Traian, Str. Dorinei, Str. Nicolae Bălcescu, Str. Brăilei, Str. Domnească, Str. Fraternității, Str. Ion Creangă, Str. George Enescu și Str. Portului, după care ajunge din nou în zona portuară.

Componentele teritoriului Strategiei de Dezvoltare Locală sunt:

  • Centrul istoric – Port: cartiere rezidențiale, instituții publice, instituții de învățământ, instituții de cultură, instituții sociale, instituții sanitare, instituții de cult, agenți economici;
  • Aviația: cartiere rezidențiale, instituții de învățământ, instituții de cult, agenți economici;
  • Dunărea: cartiere rezidențiale, instituții de învățământ, instituții sanitare, instituții de cult, agenți economici;
  • Cartierele Micro 17, Micro 16 și Micro 20
  • Traian Nord: cartiere rezidențiale, instituții sanitare, instituții de cult, agenți economici.

Analiza detaliată a  teritoriului SDL a evidențiat trama stradală, parcelarea terenului și raporturile stabilite între teren și clădire, denotând astfel dezvoltarea teritoriului SDL prin principiile și concepțiile urbanistice formulate ca atare sau implicite, fie prin modul de construire, acestea reliefând și o omogenitate teritorială.

Validarea și declararea zonei/ zonelor urbane marginalizate

Cele 3 zone urbane marginalizate incluse în teritoriul SDL analizat sunt validate în urma verificării și validării indicatorilor cheie prin Studiul de referință și analiza diagnostic, în condiția recomandărilor metodologice de identificare, validare și declarare a teritoriului SDL și zonelor urbane marginalizate, prevăzute în ”Atlasul zonelor urbane marginalizate din România” al World Bank și cele privind realizarea Strategiilor de Dezvoltare Locală – „Model Cadru pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală” – orașe /municipii cu populație de peste 20.000 locuitori, prin îndeplinirea cerințelor următoare:

Indicatorii analizați în tabelul de mai sus au rezultat în urma cercetării din teren, prin intermediul căreia s-au identificat nevoile comunității din teritoriul SDL, rezultând ulterior validarea acesteia drept comunitate marginalizată. În acest scop, s-a utilizat un mix de metode, atât cantitative, cât și calitative, pentru a avea acces la o varietate de experiențe, atitudini și percepții cu privire la zonele investigate, iar tehnicile utilizate au fost următoarele: chestionar și recensământ (metode eminamente cantitative), focus-grup și observație în teren (metode calitative). Îmbinarea acestora a permis colectarea de date obiective, direct măsurabile (nivel de educație, suprafață spațiu locativ pe persoană etc.), dar și de date subiective (detalii de viață cotidiană a locuitorilor, atitudini și credințe.
Toate cele 3 zone urbane marginalizate sunt validate prin demonstrarea îndeplinirii următoarelor cerințe minime:
1.nivel scăzut de capital uman: doi din cei trei indicatori corespunzători au valori ce depășesc pragul minimal aferent, în toate cele 3 zone marginalizate;
2.nivel scăzut de ocupare în sectorul formal;
3.condiții de locuire precară: unul dintre cei doi indicatori corespunzători are valori care depășesc pragul minimal aferent, în toate cele 3 zone urbane marginalizate.